Bockin perhetilalla Guatemalassa syntyy hyvää kahvia vastuullisesti

Kahvitila San Diego Buena Vista lepää auringonvalossa vuoristomaiseman vihreässä sylissä. El Fuego tulivuoren laaksossa sijaitsevalla tilalla käy kuhina, kun työntekijät purkavat kahvimarjoja täynnä olevia säkkejä traktorin kyydistä. Juuri kerätty sato viedään ensin varastoon, käsitellään raakakahviksi ja sieltä se matkaa maailmalle kohti Suomea.

Vastuullinen viljeleminen ja vastuulliset arvot ovat San Diego Buena Vistassa tärkeitä. Kemiallisista lannoitteista on luovuttu ja tilalla pyritään käyttämään vain luomulannoitteita. Vuohet syövät pois osan rikkaruohosta, osa siitä leikataan käsin. Työntekijät asuvat tilalla ja heillä on siellä myös omia viljelmiään sekä elintärkeää, puhdasta vettä käytössään. Tilalla on lisäksi oma alakoulu nuoremmille lapsille.

San Diego Buena Vistasta on vuosien varrella kehittynyt esimerkkitila, jossa hyvinvointi huokuu joka puolelta ja jonka käytännöistä myös muut alueen tilat ottavat mallia.

Miguelille kahvin viljely on intohimo

Auringonvalo vaihtuu punertavan oranssiksi ja varjot pitenevät, päivä on jo pitkällä. Kahvisato tuodaan traktoreilla varastolle. Miguel Angel Perez, tilan vastaava hoitaja, nostaa yhdessä muiden työntekijöiden kanssa kahvisäkkejä alas traktorin lavalta. Hän tarkastaa säkkien kunnon ja samalla hän jutustelee leppoisasti. Kun lasti on purettu, Miguel astelee toimistoonsa. Hän laskee päivän korjuun ja maksaa palkan työntekijöille kuluneesta päivästä.

Miguel on ollut tilalla töissä 17 vuotta. Hän on kasvanut kahvin pariin, sillä hänen perheensä työskenteli kahvin kanssa. Nyt kahvin viljely on hänelle intohimo. Miguel tuntee kahvilaadut ja niiden tarvitsemat kasvuolosuhteet. Hän hoitaa aluillaan versoilevia kahvipensaita hellästi kuin pieniä vauvoja. 

Miguelin työnä on huolehtia laadukkaasta ja vastuullisesta viljelystä sekä kahvipensaiden kasvun seurannasta. Hän tarkkailee muun muassa auringonvaloa ehkäisevien varjopuiden asemointia sekä suunnittelee uusien kahvipensaiden istutuspaikat.

Martina saapui tilalle poikansa kanssa

Martina Gravía hyräilee hiljaa kaunista sävelmää siivotessaan keittiötä. Hän on tehnyt aamiaisen kaikille tilan vieraille ja keittänyt kahvin juuri niin kuin tilan isäntä, omistaja Don Juan, on vuosien varrella häntä opastanut. Vieraat kehuvat kahvia sekä tortilloja, joihin Martina jauhaa jauhot aina aamuisin. Hän huolehtii myös tilan päärakennuksen siivouksesta ja ruoanlaitosta. Vaikka talouden ylläpitäminen on Martinalle ylpeydenaihe, eniten hän kuitenkin nauttii kahvimarjojen poimimisesta.

Martinasta tuli yksinhuoltaja hyvin nuorena, noin parikymmentä vuotta sitten, kun hän jäi kaksin pienen Wilfredo-poikansa kanssa. Martina ja Wilfredo saapuivat San Diego Buena Vistaan, jossa tilan omistaja Don Juan otti heidät luokseen ja antoi Martinalle työtä sekä asunnon. Martina oli onnekas. Hän on Guatemalan intiaani ja heille työllistyminen on joskus vaikeaa, koska he eivät usein puhu espanjaa, Guatemalan virallista kieltä. Martina ja Wilfredo ovat kotoisin pohjois-Guatemalasta paikallisesta intiaanikylästä. Heidän äidinkielensä on yksi 22:sta muusta paikallisten intiaaniheimojen kielestä.

Wilfredon haave on nousta tilan vastaavaksi hoitajaksi

Nyt Martinan Wilfredo-poika on jo hieman yli parikymppinen ja hänellä on oma, muutaman kuukauden ikäinen tytär. Wilfredo haravoi kahvia kahvipatiolla, jonne osa kahvimarjoista levitetään kuivumaan keräämisen jälkeen. Suomalaiset vieraat nähdessään hän pysähtyy ja nojaa haravaansa katsellen vierailijoita, jotka ihmettelevät tilan kauneutta. Wilfredo kertoo vieraille omasta työstään. Hän huolehtii traktoreista sen jälkeen, kun ne ovat saapuneet keräämästä kahvilasteja kukkuloilta. Lisäksi hän auttaa kuorman purkamisessa ja joskus hän lähtee myös mukaan keräämään kahvia. 

Wilfredo Gravía on asunut tilalla pienestä pojasta asti ja puhuu sujuvasti espanjaa. Hän ei haaveile lähtevänsä kaupunkiin etsimään toisenlaista työtä. Sen sijaan Wilfredon haaveena on päästä jonain päivänä San Diego Buena Vista -tilan vastaavaksi hoitajaksi. Hän haluaa auttaa tilan viljelysten kehittämisessä ja hän on kiinnostunut oppimaan kaiken kahvipensaista.

Don Juan haluaa tilan kehityksen jatkuvan

Kun Don Juan Bock palasi 19-vuotiaana takaisin Guatemalaan isänsä kuoltua, hänellä oli edessään valtava haaste. Hän oli ollut opiskelemassa Yhdysvalloissa ja Englannissa, eikä hänellä ollut minkäänlaista kokemusta kahvinviljelemisestä tai ylipäätään Guatemalasta. Hänen isänsä oli perustanut kahvitilan ensimmäisen maailmansodan jälkeen ja nyt oli Don Juanin vuoro tarttua toimeen. Tila oli rapistunut useiden vaikeiden vuosien aikana, joita Guatemalassa oli koettu. Mutta pikkuhiljaa sitkeän työn tuloksena, vuosi kerrallaan, tila kehittyi. 

Don Juan laajensi tilaa ja toi sinne uusia kahvilajikkeita. Samalla hän halusi luoda työntekijöilleen hyvät olosuhteet. Hän rakennutti heille uudet asunnot sekä koulun maanjäristyksessä sortuneiden tilalle. Lisäksi hän remontoi kaikki rakennukset tilan alueella, sillä El Fuego purkautuu säännöllisesti ja tekee halkeamia taloihin.

Nyt Don Juan on jo kahdeksankymppinen. Hän silmäilee ympärillään hääräileviä kaukaisia vieraita Suomesta ja istuu mietteliäänä kahvikuppiaan hörppien. Hän juo nykyisin vain yhden kupin kahvia päivässä, yleensä aamuisin. Ikä on tullut vastaan, hän kommentoi lempeästi.

Don Juanille on aina ollut tärkeää, että työntekijät ovat motivoituneita ja työskentelevät yhteistyössä hänen kanssaan. Miksi? Don Juan kohottaa katseensa kahvikupista ja vastaa hymyillen vierailijoiden kysymykseen: "Ketään ei voi nostaa erikseen jalustalle, koska jokainen heistä on minulle yhtä arvokas. Olen saanut heiltä kaiken ja siksi haluan olla mahdollistamassa heille hyvän elämän."

Loistava kahvi syntyy yhteistyössä

Paulig on käynnistänyt kahvin hankintamaissaan uusia kumppanuushankkeita. Kumppanuushanke on toimintamalli, jossa Paulig ja kahvin alkuperämaassa toimiva paikallinen kumppani sitoutuvat tietyn alueen kahvielinkeinon pitkäjänteiseen kehittämiseen. Kumppanuuden tavoitteena on kahvinviljelyn kannattavuuden ja jatkuvuuden turvaaminen sekä hyvinvoinnin luominen yhteisöön. Pauligin kumppaneita ovat muun muassa International Coffee Partners, Coffee & Climate sekä Volcafé, jonka kanssa myös San Diego Buena Vista -tila on jo pitkään tehnyt yhteistyötä.

San Diego Buena Vistan tilalla hyvinvointi näkyy. Se on mielestäni esimerkillinen tila, sillä tilalla huomioidaan sekä ympäristöasiat, työntekijöiden hyvinvointi ja taloudellinen vastuullisuus, eli toisin sanoen kaikki ne näkökulmat, joita kestävä kehitys edellyttää huomioitavan”, sanoo Anna Vänskä, Pauligin Sourcing Manager. 

Kirjoittaja:
Sanna Mämmi. Toimittaja, joka vierali tilalla joulukuussa 2017.

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top