Jaa sivu:

Unohda kiire! Etiopialaiseen kahviseremoniaan kannattaa varata rutkasti aikaa.

Kahvin alkuperämaiden joukossa Etiopian kahvikulttuuri erottuu erityisen vahvana ja originaalina. Kahvin synnyinseudulla Etiopiassa kahvikulttuuri on syvälle juurtunut.

Etiopialainen kahviseremonia on yhteisöllinen tapahtuma, johon kutsutaan kaikki lähistöllä olevat ihmiset. Kahvi paahdetaan kahviloissakin ihmisten silmien edessä metallipellillä. Kun kahvi on lopulta valmista, pikkiriikkiset kahvikupit kaadetaan piripintaan suipponokkaisesta pannusta. Kahvin kanssa etiopialaiset nauttivat popcornia tai paahdettuja pähkinöitä. Yksi pikainen kuppi kahvia ei riitä. Kupposellisia tulee nauttia monta.

Etiopialaisen kahvin maussa on vahva kirjo. Kahvista voi muiden muassa löytää herkät kukan maut. ”Parhaimmillaan kahvissa maistaa jasmiinin  ja vihreän teen hienoja vivahteita sekä kukkien tuoksua. Etiopialaiset kahvit ovat hienoja, herkkiä ja tyylikkäitä”, Pauligin päämaistaja Marja Touri kertoo. Paulig käyttää ilolla ja mielellään maukasta ja aromikasta etiopialaista kahvia omiin sekoituksiinsa. Etiopialainen kahvi rakentaa monelle kahville sen ainutlaatuisen sielukkuuden. Esimerkiksi Paulig Presidentti Gold Label -kahveissa etiopialaisia kahvipapuja käytetään tuomaan kahville ainutlaatuisen aromikkaan vivahteen.

Tarina Kaldista ja hänen vuohistaan

Arabica-kahvilajike on lähtöisin Abyssiniasta, nykyisen Etiopian alueelta. Kahvinviljelyn alkuun liittyy useita tarinoita, joista yleisin kertoo paimenpoika Kaldista ja hänen kahvipensaan marjoja syöneistä vuohistaan. Kaldi huomasi, että vuohet ovat erityisen virkeitä syötyään pensaan marjoja ja maistoi siksi marjoja itsekin. Maku ei tehnyt Kaldiin suurta vaikutusta, ja hän viskasi marjat tuleen. Roihusta nousi huumaava tuoksu. Kaldi levitti myöhemmin ahkerasti sanaa kahvin vaikutuksista eteenpäin – muiden muassa luostarin johtajalle. Kahvin suosio kasvoi nopeasti.

Varhaisimmat viitteet kahvista nykyisenkaltaisena kuumana juomana ovat vuoden 900 tienoilta.

Etiopia on tällä hetkellä maailman viidenneksi suurin kahvintuottaja. Sen osuus koko maailman kahvintuotannosta on noin neljä prosenttia. Noin puolet Etiopiassa tuotetusta kahvista käytetään kotimaassa, mikä on vahva osoitus kahvikulttuurin alati kasvavasta merkityksestä kahvin kotimaassa.  Valtaosa Etiopian kahvitiloista on pieniä, keskimäärin alle hehtaarin kokoisia tiloja, joiden tuottavuus on alhainen. Noin 40 prosenttia kahvista tuotetaan viljelijöiden asuntojen ympärillä, niin sanottuna ”Garden Coffeena” ja usein yhdessä muiden viljelykasvien kanssa. ”Arviolta yli 4 miljoonaa etiopialaista viljelijää tuottaa tilallaan myös kahvia”, Pauligin hankintapäällikkö Anna Vänskä kertoo.     

 

Kahviyhteisöjen kehittämistä yhteistyöllä

Paulig aloitti kumppanuushankkeen Reilun kaupan kanssa vuonna 2016 kahvinviljelijäyhteisöjen tukemiseksi Etiopiassa, Sidaman alueella. Paulig on sitoutunut hankkeeseen vuoteen 2021 asti. ”Hankkeen tavoitteena on parantaa viljelyn kannattavuutta ja kahvin laatua sekä koko yhteisön hyvinvointia. Sen piirissä on tällä hetkellä 12 osuuskuntaa, joissa on yli 25 000 kahvinviljelijää. Hankkeeseen osallistuu myös Suomen ulkoasianministeriö Finnpartnershipin kautta”, Pauligin vastuullisuuspäällikkö Seija Säynevirta kertoo. 

Back to top