Jaa sivu:

Pavun matka alkuperämaassa

Viljelijät myyvät kahvinsa eteenpäin joko kahvimarjana tai osittain käsiteltynä, jolloin pavun ympäriltä on poistettu hedelmäliha. Esimerkiksi Costa Ricassa viljelijät myyvät yleensä kahvin eteenpäin marjoina, jolloin laadun säilymisen takia on erityisen tärkeää, että marjat toimitetaan vielä samana päivänä käsittelylaitoksille. Käsittelylaitokset, joissa kahvi prosessoidaan raakakahviksi ja laatu luokitellaan, ovat yleensä joko osuuskunnan tai vientiyrityksen omistamia. Joissakin kahvin alkuperämaissa, kuten Nicaraguassa ja Kolumbiassa, pienetkin kahvitilat käsittelevät kahvimarjat itse. Kahvi myydään niin, että pavun ympärillä on vielä sitä suojaava pergamiinikerros.

Viljelijä toimittaa kahvin aina eteenpäin seuraavalle taholle ketjussa. Riippuen maasta, tilan koosta sekä etäisyyksistä, viljelijä saattaa jopa kantaa kahvin itse osuuskuntaan tai käyttää isoa kuorma-autoa. Kolumbiassa näkeekin usein muuleja kantamassa kahvisäkkejä, kun taas Costa Ricassa puolestaan perinteisiä härkävankkureita. Maissa, joissa välimatkat ovat pitkiä, kuten esimerkiksi Perussa, kahvin viejäyritykset kiertävät kuorma-autoilla hakemassa kahvin viljelijöiltä. Ruandassa kahvia viljellään pienillä saarilla, joten kahvi kuljetetaan veneillä käsittelylaitoksille.

Euroopan kautta Suomeen

Kahvi kuljetetaan Suomeen meriteitse. Alkuperämaassa kahvi lastataan kuljetuskonttiin joko yhteen isoon suursäkkiin tai irrallisina 60 kilon säkkeinä. Yhteen konttiin mahtuu noin 20 tonnia kahvia. Mikäli kuljetuksessa käytetään suursäkkiä, konttiin mahtuu enemmän kahvia. Tällöin kuljetus kuluttaa vähemmän energiaa ja säästää luontoa.

Kun kahvia kuljetetaan suursäkissä, voidaan samalla vähentää vastaanottopäässä syntyvän jätteen määrää. Kahvi kuljetetaan laivalla alkuperämaasta Hampuriin, Antwerpeniin tai johonkin muuhun suureen Euroopan satamaan, josta se tuodaan Helsinkiin pienemmällä rahtilaivalla. Helsinkiin saapuu kahvia viikoittain. Papujen matka alkuperämaasta Suomeen kestää kokonaisuudessaan noin neljä viikkoa.

Papujen kuljetus Suomessa

Paulig toimittaa paahtimoiltaan Helsingistä ja Tveristä yhteensä yli 100 miljoonaa kahvipakettia vuodessa tukkuihin ja kauppoihin. Tukkujen ja vähittäiskauppojen kautta paketit päätyvät kuluttajien nautittavaksi. Puhutaan siis isoista toimitusmääristä, minkä takia haluammekin pitää huolen, että varastointi ja kuljetukset hoituvat ympäristölle mahdollisimman ystävällisesti. Teemme tiivistä yhteistyötä kuljetukseen erikoistuneiden kumppaniemme sekä kauppaketjujen ja tukkujen kanssa. Tavoitteenamme on, että kuljetukset ja pakkausratkaisut olisivat mahdollisimman tehokkaita ja ekologisia.

Suomessa kahvituotteiden kuljettamisen kauppaketjujen varastoihin hoitavat pääosin asiakkaiden kuljetuksiin erikoistuneet kumppanit. Kuljetusta varten tuotteet pakataan lavoille, jotka on mitoitettu tilankäytön kannalta rekkoihin sopiviksi. Pauligin toimituspalvelu suunnittelee huolella kuormien pakkaamisen ja ajoreitit minimoidakseen kuljetusten määrän. Esimerkiksi Vuosaaren nykyinen paahtimomme on rakennettu aivan sataman viereen, joten raakakahvin siirtomatka laivasta on paahtimolle hyvin lyhyt. Sataman välitön läheisyys päätti kahvikonttien ajon Helsingin keskustan läpi – vuosittain ajokilometrejä saattoi kertyä yli 100 000.

Back to top